Persoonlijke ontwikkeling en de verschillende kanten in jezelf

We hebben allemaal verschillende kanten in onszelf. Alleen hebben we de neiging om de minder leuke kanten van onszelf weg te drukken. Als je het omdraait en er ruimte voor creëert, gebeurt er iets moois: het geeft ruimte en keuzevrijheid. Zo leer je jezelf beter kennen en de kanten in jezelf te accepteren. Daarvoor gebruik ik voice dialogue, een methode waarbij je die verschillende ‘ikken’ een stem geeft. Ik leg het je uit in deze blog.

Hal en Sidra Stone zijn Amerikaanse psychotherapeuten. Zij hebben de methode ‘voice dialogue’ ontwikkeld en er boeken over geschreven. Ik ben in aanraking gekomen met de methode tijdens de opleiding tot lichaamsgericht therapeut. Ik vond het zo interessant, dat ik ook nog een training heb gevolgd bij de makers van het boek ‘ik ken mijn ikken’. Judith Budde en Karin Brugman.

Wat is voice dialogue?

Je kent het vast wel, verschillende stemmen in jou die je vertellen dat iets niet gaat lukken, die commentaar hebben op je uiterlijk of op hoe je dingen doet. Of als je bijvoorbeeld een aankoop doet, dat er een kant is die zegt: “zou je dat nou wel doen?”. En dat er een kant is die de aankoop gewoon wil doen. Bij ieder mens komen deze kanten, stemmen of ‘ikken’ regelmatig om de hoek kijken. Bekende ‘ikken’ zijn: de criticus, de regelaar, de drammer, de perfectionist, de pusher en de pleaser. Ook hebben veel mensen een harde werker.

Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid.

Jezelf beter leren kennen

In het boek: ‘ik ken mijn ikken’ wordt de metafoor van een bus genoemd. De bus zit vol met jou en jouw ikken; je persoonlijkheid. Jij zit aan het stuur en je ikken zijn de passagiers. Je passagiers willen allemaal een andere kant uit en bemoeien zich met hoe de bus bestuurd moet worden. Zij duwen je regelmatig opzij en worden de chauffeur. Vaak zonder dat je je er bewust van bent gebeurt dit in het dagelijks leven. Zo verlies je je keuzemogelijkheden. Door met deze methode te werken, en je bewust te worden van de verschillende delen en hun functie, krijg je de keuzemogelijkheden terug. Je leert jezelf beter kennen en krijgt inzicht in patronen.

Waar komen de stemmen of ‘ikken’ vandaan?

In potentie heeft ieder mens veel mogelijkheden in zich. Wat tot bloei komt, hangt af van je ontwikkeling. Sommige kanten in jou werden door je omgeving gewaardeerd en gestimuleerd. Deze kanten ontwikkel je vaak goed. Andere kanten werden niet gezien of kregen afkeuring. Deze kanten ontwikkel je minder of soms helemaal niet. Die komen in de kofferbak van de bus terecht.

Ieder kind beschermt zichzelf tegen pijn. Om pijn te voorkomen, pas je je als kind aan. Zo komen bepaalde kanten van jezelf op de voorgrond en sommige kanten juist op de achtergrond. Soms krijg je er last van als er een kant heel erg op de voorgrond komt. Bijvoorbeeld als je altijd hard werkt en geen tijd neemt voor rust. Dit kan leiden tot overspannenheid of zelfs een burn-out als je de tegenhanger, een dromer of luilak bijvoorbeeld, in de kofferbak van die bus hebt geplaatst.

Life isn’t about waiting for the storm to pass. it’s about learning to dance in the rain.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven:
Ik had (en soms is het er nog) een sterke harde werker in mezelf. Jarenlang heb ik veel en hard gewerkt. Niets was te gek, ik vond het ook leuk. Ik stond bij iedere corporatie bekend om het harde rennen. Na mijn werk stapte ik op de racefiets om, vaak zo hard mogelijk, te fietsen. Het werd dus, hard werken (en rennen) en daarna hard fietsen. Alles op tempo, ik gunde me weinig tot geen rust tot ik burn-out raakte. De zogenoemde dromer is een tegenhanger van mij. Deze dromer werd in de periode dat ik thuis zat, langzaam zichtbaar. Toen ik daarna tijdelijk stopte met werken, heb ik er echt van genoten. De dromer mocht dromen, de levensgenieter en mijn creatieve kant kwamen naar boven. Door alle kanten los te koppelen van mijzelf en ze zo nu en dan een stem en plek te geven, creëerde ik keuzemogelijkheden. Daardoor kan ik naar alle kanten van mezelf kijken. Ik houd nog steeds van werken, droom graag, ik heb veel ideeën en de levensgenieter vindt het fijn om tussendoor te wandelen en te fietsen in de natuur. Nu heb ik de keuze wanneer wat aan bod komt.

Wat voice dialogue je kan brengen

Bij voice dialogue geef je de verschillende kanten in jezelf een stem. We doen alsof het echte mensen zijn die wat te vertellen hebben. We kijken ernaar en je kruipt er even helemaal in. We luisteren naar wat ze doen en wat de reden is dat ze in jouw leven zijn? Hiermee koppelen we deze kanten van jezelf los. Zo krijg je zicht op wanneer ze jouw leven overnemen en ‘bestuurder worden van de bus’. We kijken daarnaast of er een tegenhanger is die door een sterke ik verstopt is geraakt. Dus je hebt jezelf, een sterk aanwezig deel van jezelf en een tegenhanger. Daar werken we mee nadat jouw vraag helder is.

Lichaamsgerichte psychotherapie

Voice dualogue gebruik ik tijdens een persoonlijk ontwikkelingstraject. Wil je hier meer over weten? Kijk hiervoor bij mijn aanbod: lichaamsgerichte psychotherapie.