Organisatieopstelling voor persoonlijke ontwikkeling en professionele groei

Individuele personen en bedrijven maken steeds vaker gebruik van organisatieopstellingen. Zo’n opstelling is namelijk een krachtig middel om in een korte tijd (complexe) situaties inzichtelijk te maken. Je ziet de oorzaak van patronen en dynamieken en het geeft je een oplossingsrichting.

Organisatieopstelling – wat is het?

Een organisatieopstelling is een weergave van een vraagstuk waar je tegenaan loopt. We kijken naar de verhoudingen binnen een thema of een vraagstuk. Bij een probleem of thema richt de aandacht zich vaak op de schuldvraag. Er ontstaan spanningen. Een opstelling verlegt deze focus van schuld naar aandacht voor relaties tussen mensen en patronen die er zijn. Patronen die het werk, de samenwerking of verandering in de weg staan, maken we zichtbaar. Door dit inzicht, nemen spanningen af en worden conflicten opgelost. Er ontstaat ruimte voor opbouw en groei.

Deze methode is gebaseerd op systemisch werk. Voor meer informatie over systemisch werk lees mijn blog:  ‘Wat is systemisch werk?’

Soms werken we vanuit een open vraag, maar er kan ook specifiek aan één onderwerp worden gewerkt. Belangrijk om te weten: je kunt je organisatie of een deel ervan opstellen zonder dat de werkelijke leden van de organisatie aanwezig zijn. Bij het werken in een groep zorgen we ervoor dat personen anoniem blijven of dat het niet naar individuele personen te herleiden is. Is er behoefte om voor jezelf een organisatieopstelling te organiseren, neem gerust contact op.

De onderstroom die niemand ziet, bepaald de richting op elk gebied - Stef Bos

Organisatieopstelling – voorbeelden van vraagstukken die je in kunt brengen

 • Loopbaan vragen.
 • Vragen over jouw (persoonlijk) leiderschap.
 • Je bent leidinggevende en hebt vragen over jou en jouw team.
 • Je loopt in een samenwerking met verschillende partijen tegen problemen aan.
 • Doelen niet halen: hoe kan het toch dat wij onze doelstelling niet bereiken?
 • Waardoor voelen mensen zich niet gehoord en begrepen? Of ondergewaardeerd?
 • Hoe komt het dat medewerkers veelvuldig vertrekken bij ons bedrijf?
 • Er is onrust en er speelt iets op jouw werk, binnen jouw team of de organisatie waar je de vinger niet op kunt leggen.

Eigenlijk kun je alle vraagstukken op het gebied van je werk of organisatie inbrengen. Een organisatieopstelling biedt ook de mogelijkheid tot het onderzoeken van keuzes of oplossingsrichtingen.

Hoe werkt een organisatieopstelling?

Je brengt een vraagstuk in waarover je helderheid wilt. Het vraagstuk wordt in de ruimte opgesteld. Dit gebeurt met representanten in een groep of individueel met voorwerpen of vloerankers. Het in beeld brengen gebeurt door een vraagsteller, die ik begeleid. Ik ga met het opgestelde aan de slag om te onderzoeken waar het probleem zit. Zo wordt er gewerkt aan een oplossingsrichting.

Dit gebeurt in een aantal stappen.

 • Bespreken van de situatie, het vraagstuk of een probleem.
 • Opstellen.
 • Onderzoek.
 • Herordening en eventueel toevoegen van de vraagsteller.

Wil je meer weten over organisatieopstellingen?

Lees dan eens het boek Het succes van organisatieopstellingen, Bert Hellinger

Aanbod opstellingen – voor persoonlijke ontwikkeling en professionele groei

Opstellingen bied ik individueel en in groepen aan. Kijk bij de agenda voor het aanbod voor groepsopstellingen. Bij de individuele sessies gebruiken we voorwerpen of ‘vloerankers’ om het thema of vraagstuk beeldend te maken.

Je kunt kiezen voor een eenmalige opstelling of voor een een individueel traject. Een traject in combinatie met lichaamsgerichte psychotherapie kan ook.  Aan de hand van jouw vraag, bied ik een traject op maat.

Meer interesse in een familieopstelling?

Heb je voor jouw persoonlijke ontwikkeling meer interesse in familieopstellingen? Ga dan naar Familieopstellingen.