Familieopstellingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling!
Voor meer informatie over systemisch werk – de basis voor familieopstellingen – lees mijn blog: ‘Wat is systemisch werk?’
Familieopstellingen en jouw persoonlijke ontwikkeling
Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, ontdekte dat gebeurtenissen binnen een familie gevolgen hebben voor leden van die familie. Denk aan gebeurtenissen, zoals: verslaving, dood, ziekte, abortus, (zelf)moord, misbruik, echtscheiding of oorlog. Het onderdrukken van die gebeurtenissen en onverwerkte emoties kunnen invloed hebben op het dagelijks leven van leden van die familie. Zij kunnen verstrikt raken door gebeurtenissen die niet van henzelf zijn. Je kunt je identificeren met bijvoorbeeld een opa, oma, oom, tante, ouder, broer of zus. Ook kun je van je plek gaan als een familielid overlijdt, buitengesloten wordt of als je voor een ouder gaat zorgen. Het gebeurt vaak vanzelf om het systeem compleet te houden.
Door een levensvraag inzichtelijk te maken via een familieopstelling, nemen spanningen af en worden conflicten opgelost. Er ontstaat ruimte voor herstel, rust en groei in jouw persoonlijke ontwikkeling.
Hoe werkt een familieopstelling?
Je brengt een vraagstuk in waarover je helderheid wilt. Ik vraag of je voor de hoofdpersonen in jouw vraagstuk zogenoemde representanten wilt kiezen. Vaak staan die representanten voor familieleden. De representanten geef je een plek in de ruimte ten opzichte van de andere representanten. Zo ontstaat er een tableau vivant, een levend beeld. Ik vraag aan de representanten welke waarnemingen zij op hun plek in de ruimte ervaren.
Je ziet en merkt tijdens de opstelling hoe de onopgeloste problemen en situaties jouw leven beïnvloeden. Daar waar het vastzit, kijk ik of er beweging kan ontstaan. Of ik breng verandering aan in de posities. Hierdoor kan er ruimte voor herstel en rust ontstaan. Op korte of langere termijn werkt dit door in jou. Bij een individuele sessie werken we met voorwerpen of vloerankers als representanten.
Je weet pas waar je naar toe gaat als je weet waar je vandaan komt
Familieopstelling – voorbeelden van vraagstukken die je kunt inbrengen
- Je kunt je plek in het leven niet vinden.
- Je voelt je verantwoordelijk voor alles en iedereen.
- Er heeft een gebeurtenis plaatsgevonden in jouw familie die doorwerkt in jou.
- Binnen jou en jouw familie voel je boosheid, verdriet of neerslachtigheid.
- Je voelt je eenzaam, alleen en mist de verbinding met de mensen om je heen.
- In jouw leven kom je steeds dezelfde patronen, valkuilen en thema’s tegen.
- Je hebt het gevoel dat je emoties, gevoelens, taken en verantwoordelijkheden hebt overgenomen van andere leden van jouw familie.
Voorbeeld van een familieopstelling
Een gezin met vader, moeder en twee kinderen, een meisje en een jongen. De moeder overlijdt als het oudste kind, het meisje, 13 is. Deze gebeurtenis wordt niet verwerkt in het gezin.
Als volwassene neemt het meisje deel aan een familieopstelling. Bij die opstelling ziet ze dat zij, de representant, de plek van haar moeder heeft ingenomen. Zij is letterlijk naast haar vader, een representant, gaan staan. Ook komt aan het licht dat zij de verantwoordelijkheid voor haar broertje heeft overgenomen.
Door dit inzicht wordt haar duidelijk dat het lastig is om een relatie aan te gaan. Ze merkt dat de verhouding met haar broertje verstoord is geraakt. De familieopstelling heeft dit inzichtelijk gemaakt. Door beweging in het systeem aan te brengen en de representanten op hun eigen plek neer te zetten, kan er, op den duur, een verandering ontstaan in haar leven. Zoals in dit geval: zij vindt een partner en het contact met haar broertje herstelt. Over het algemeen ga je steviger staan, je voelt je lekkerder en je voelt meer ruimte. Er ontstaat rust of ontspanning. Vaak is het allebei.
Wil je meer weten over familieopstellingen?
Lees dan eens het boek Vonken van Verlangen, Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard
Een interview met Els van Steijn over familieopstellingen. Zij legt uit hoe belangrijk het is om je eigen plek in te nemen in het familiesysteem:
Aanbod opstellingen – voor jouw persoonlijke ontwikkeling
Opstellingen bied ik individueel en in groepen aan. Kijk bij de agenda voor het aanbod voor groepsopstellingen. Bij de individuele sessies gebruiken we voorwerpen of ‘vloerankers’ om het thema of vraagstuk beeldend te maken.
Je kunt kiezen voor een eenmalige opstelling of voor een een individueel traject. Een traject in combinatie met lichaamsgerichte psychotherapie kan ook. Aan de hand van jouw vraag, bied ik een traject op maat.
Meer interesse in een organisatieopstelling?
Heb je meer interesse in organisatieopstellingen? Kijk dan hier.