Bij coachingstrajecten en lichaamsgerichte psychotherapie werk ik met een deel dat we ‘het innerlijk kind’ noemen. Het is een metafoor voor het kind dat je was. Ook nu we volwassen zijn, reageren en handelen we nog steeds als het kind van toen. Ervaringen die we opdoen als kind, werken door in ons leven als we volwassen zijn. Bepaald gedrag, bepaalde patronen, problemen en gevoelens van nu zijn gerelateerd aan onze kindertijd. Ook hoe we met onszelf omgaan is vaak te herleiden tot die tijd. Ik vertel hierover in deze blog.
In ons is er nog steeds een deel dat reageert en handelt als het kind van vroeger. Door te werken met het innerlijk kind, maak je dat deel los van jezelf. Hierdoor kun je op afstand naar je gedrag en je handelen kijken. Door je ervan los te maken krijg je ook keuzemogelijkheden.
Koester het kind in jezelf. Het is er nog steeds en wil gezien en gehoord worden.
Wat is het innerlijk kind?
Het innerlijk kind is opgesplitst in twee delen. Het kind dat jij van nature was (en bent) en een deel dat reageert door (pijnlijke) ervaringen in je kindertijd. Dit laatste deel is ontstaan doordat je jezelf wilde beschermen tegen pijn. Hier lees je meer over bij lichaamsgerichte psychotherapie.
Je ontwikkeling naar volwassene
Vanuit het kind dat je was, groei je op tot volwassene. Je groeit op vanuit de beide delen van het kind. Dus vanuit het kind dat jij van nature was. Vanuit jouw kern, jouw oorsprong en dat wat jou uniek maakt. En het deel dat is ontstaan vanuit de pijnlijke ervaringen uit je kindertijd. Dit deel herken je aan rollen die je aanneemt, maskers die je opzet in bepaalde situaties en patronen die je ontwikkelt. Ook de gedachtes over jezelf, anderen en de wereld spelen daarbij een rol. Een eigen voorbeeld: ik deed in mijn pubertijd alsof het goed met me ging, terwijl het van binnen heel anders voelde. Ik had een ‘masker’ op van stoer zijn, terwijl ik vanbinnen juist gevoelig en onzeker was. Een andere uiting in zo’n situatie kan zijn: de ‘koele kikker’ die gevoeligheid verbergt en zichzelf beschermt.
Mindfulness en meditatie
Je hebt ook een deel in je dat als een soort getuige kan waarnemen wat er speelt. Van daaruit kun je kijken naar je emoties en wat er zich afspeelt in je denken en je lichaam, zonder dat je je daarmee identificeert. Je kunt op een afstandje bekijken wat er bij jou speelt en een keuze maken in je handelen. Mindfulness en meditatie zijn manieren om dit te ontwikkelen en te versterken.
Innerlijk kind bij coaching en lichaamsgerichte psychotherapie
Het innerlijk kind werkt bij coaching en lichaamsgerichte psychotherapie verschillend. Bij coaching werken we ermee aan de oppervlakte. We kijken terug naar je ervaringen, waardoor je je bewust wordt van wat je mee hebt genomen van het kind dat je was. Bij lichaamsgerichte psychotherapie onderzoeken we het juist. Je duikt er als het ware in om het te doorvoelen, om inzicht te krijgen en ervan los te komen.
De krachtigste muze is ons eigen innerlijke kind.
Aan de slag met je innerlijk kind
Werken met je innerlijk kind is aandacht besteden aan de ervaringen die je gekwetst hebben en pijn van vroeger. We koppelen als het ware het innerlijk kind los van jezelf. We kijken samen naar de ervaringen van het kind dat je ooit bent geweest. Door ernaar te kijken, de ervaringen te onderzoeken en te doorvoelen, kun je van pijn, overtuigingen en patronen loskomen. Je creëert hierdoor keuzemogelijkheden en vrijheid. Door hiermee te werken voel ik letterlijk meer ruimte in mijn lichaam. Ik voel me lichter, vrijer en wie ik van nature ben komt daardoor vanzelf omhoog. Mijn speelsheid en het plezier, energie en kracht. Vaak wordt het makkelijker om contact met anderen aan te gaan. Kortom, je herstelt de verbinding met jezelf.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan bij mijn aanbod. Voor persoonlijke vraagstukken, kijk bij: lichaamsgerichte psychotherapie. Voor minder diepgaande vraagstukken of vragen rondom je werk, kijk bij coaching.