Persoonlijke ontwikkeling

Met veel plezier keek ik naar het programma Beste Zangers. Met mijn blik als lichaamsgericht therapeut zie ik dat iedere artiest mooi is in zijn of haar eigenheid. Het unieke van iedere artiest is zichtbaar, met een eigen gezicht, stem, klank, geluid, ritme en beweging. Ik geniet daarvan. In deze blog vertel ik over het vinden van je eigenheid. Over persoonlijke ontwikkeling door lichaamsgerichte psychotherapie. 

De reis van persoonlijke ontwikkeling

In onze reis van persoonlijke ontwikkeling zijn we allemaal op zoek naar onze unieke zijn. Onze stem, klank, ritme en beweging. Hoe zou het zijn als we onszelf zien en accepteren zoals we zijn? Met alles erop en eraan, zonder dat het steeds weer anders moet. Je kunt jezelf leren kennen en je pad naar eigenheid bewandelen. En daarmee rust, ruimte, kracht en levensplezier ervaren.

Als je de moed hebt om je eigen weg te gaan, toont de weg zich aan jou – Paulo Coelho

Persoonlijke ontwikkeling door lichaamsgerichte psychotherapie

In de tijd van drukte en de vele verwachtingen in het leven, maken we weinig ruimte om stil te staan. We krijgen stress, lopen vast en blijven steken in oude patronen. Hierdoor kun je het contact met jezelf kwijtraken en je eigenheid verliezen. We gedijen het beste als we trouw aan onszelf zijn. Lichaamsgerichte psychotherapie biedt de weg terug naar jezelf.

Lichaamsgerichte psychotherapie

Bij lichaamsgerichte psychotherapie staat jouw ervaring centraal. In woorden, je gevoel en in je lichaamstaal. We onderzoeken welke lagen van bescherming er zijn. Welke overtuigingen je hebt opgedaan. Welke patronen en strategieën je hebt ontwikkeld en waar het vastzit in je lichaam. Door in beweging te komen en uitdrukking te geven aan je emoties, vind je jouw energie en kracht terug. We verbinden je hoofd met je gevoel en je lijf. Je vindt de weg om te zijn wie je bent en te doen waar je van houdt. En je ontdekt wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn.

Lichaamsgerichte psychotherapie en het innerlijk kind

Ervaringen uit het verleden zijn opgeslagen in ons lichaam. Je herkent het vast wel dat je in bepaalde situaties een reactie hebt die niet klopt met de situatie. Je lichaam handelt op basis van een ervaring uit het verleden. Je kunt loskomen uit zo’n situatie, een keuze krijgen en nieuwe ervaringen opdoen. Je bent je verleden niet, in het hier en nu ben je volwassen. Als deze volwassne kun je keuzes maken die kloppen bij wie je bent en waar je voor staat.

Door te werken met het innerlijk kind, krijg je onderscheid tussen de ervaringen uit je verleden en het hier en nu. Contact met je lichaam helpt je om in het hier en nu zijn. Daar zit je gevoel en je kracht. Het is de container van je gevoelens en emoties. Hoe meer contact je met je lichaam hebt, hoe beter je jezelf kunt dragen. We hebben niet alleen een hoofd, ook een lichaam en gevoel. Het is belangrijk dat de communicatie hierin stroomt. Op deze manier kun je je eigenheid ervaren, je compleet voelen en je eigen wijze weg ontdekken.

Nieuwsgierig geworden?

Spreekt dit je aan en wil jij je reis van persoonlijke ontwikkeling verdiepen? Kijk dan bij mijn aanbod: lichaamsgerichte psychotherapie. Ik reis graag met je mee.