Lichaamsgerichte psychotherapie voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Bij lichaamsgerichte psychotherapie gaan we ervan uit dat het lichaam, het gevoel en het denken één geheel is. We betrekken de lichamelijke signalen en het gevoel bij de therapie. Tijdens de sessies staat jouw ervaring centraal. Jouw gesproken en fysieke verhaal. Je leert je lichaamstaal begrijpen. Piekeren, analyseren en veel praten maakt dat je jezelf meer vastzet. Door in beweging te komen en uitdrukking te geven aan je emoties, ga je in je kracht staan en krijg je je energie terug.

Lichaamsgerichte psychotherapie – waar loop je tegenaan?

  • Loop je vast in je werk en/of in je leven?
  • Weet je niet goed wie je bent en wat je wil?
  • Heb je het gevoel dat er meer in jou en je leven zit?
  • Ervaar je stress, voel je je gespannen en zit je veel in je hoofd?
  • Ken je de gebaande paden goed, maar vind je het lastig je eigen pad te lopen?
  • Heb je de neiging om je aan anderen aan te passen of moeite met voelen en aangeven van grenzen?

Lichaamsgerichte psychotherapie – wat wil je bereiken?

  • Meer lol en plezier in je leven?
  • Balans in je leven en rust?
  • Energie en kracht ervaren?
  • Loskomen van oude patronen en strategieën ?
  • Meer inzicht in jezelf en je gevoelens en emoties?
  • Zijn wie je bent, doen wat bij je past en je eigen koers bepalen?
  • Lekkerder in je vel zitten, je vrij voelen en genieten van het leven?

Dan kan lichaamsgerichte psychotherapie geschikt zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Het vergt moed om op te groeien en te worden wie je werkelijk bent - E.E. Cummings

Lichaamsgerichte psychotherapie

Tijdens de sessies lichaamsgerichte psychotherapie kijken we wat er ‘intern’ bij jou speelt. Belangrijk daarbij zijn je ervaringen uit je eerste levensjaren (lees kadertekst). We onderzoeken welke spanningen en blokkades je in je lichaam voelt. Wat jouw basisovertuigingen zijn en welke patronen je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Vervolgens komt het ‘opschonen’ van die ervaringen in je lichaam.

Tijdens de sessies maak ik gebruik van verschillende creatieve en lichaamsgerichte werkvormen en methodes. Denk aan: lichaamswerk, innerlijk-kind werk, opstellingen, voice dialogue, mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook maak ik gebruik van het contact tussen jou en mij.

Lichaamsgerichte psychotherapie en jouw persoonlijke ontwikkeling

Met lichaamsgerichte psychotherapie krijg je inzicht in de oorsprong van jouw klachten, patronen en strategieën. Door dit inzicht kun je hier los van komen. Je leert jezelf kennen, je kwaliteiten, valkuilen, grenzen en behoeftes. Ook leer je je lijf weer ‘voelen’ en ervaar je wat bij jou past en wat niet. Er ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden en ervaringen die goed voor jou zijn en die passen bij wie je bent. Je neemt verantwoording over jezelf en geeft jouw leven vorm met eigen keuzes.

Maud over Anita

Stel je voor, een paard als symbool voor leven. Ik zat op een paard, Anita hield mijn hand vast, terwijl ik ons leidde waar we naartoe gingen. Toen liet ze eens mijn hand los en bleek het dat ik zelf heel goed kan paardrijden. Ze daagde me uit, troostte me, liet me over hobbels (tranen) gaan en gaf me alle tijd. Het voelde alsof ik de leiding had en zij me de middelen aangaf wanneer ze voelde dat dat de juiste waren.

Lichaamsgerichte psychotherapie – waar komen we vandaan en hoe ontwikkelen we ons?

Ieder kind krijgt te maken met regels. We moeten presteren en aan allerlei verwachtingen voldoen. We krijgen te maken met straf, belonen, afkeuring en goedkeuring. Vaak onbewust heeft dit invloed op hoe we ons ontwikkelen tot wie we zijn. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld schaamtegevoelens, pas je je aan of durf je je minder te uiten. Als je te weinig jezelf mag zijn, ontstaat er pijn. Het gevolg is dat je bij je gevoel weggaat. Hierdoor ontwikkel je spanning in je lijf en blokkades. Je zit steeds meer ‘in je hoofd’ en ervaart negatieve overtuigingen over jezelf en de wereld. Je verliest zo steeds meer jouw eigenheid.

Kleine kinderen staan vaak open voor alles, ze durven onbekommerd dingen te zeggen en te vragen. Dit verdwijnt in meer of mindere mate als we ouder worden. We ontwikkelen manieren om te voorkomen dat we pijn voelen en kwetsbaar zijn. Een manier om niet te voelen, is ‘in het hoofd gaan’. Je ontwikkelt patronen en strategieën waarmee je pijn omzeilt. Hierdoor raak je jezelf kwijt.

Lichaamsgerichte psychotherapie helpt je bij jouw persoonlijke ontwikkeling en om los te komen van je ervaringen als kind. Je gaat terug naar wie je in de kern bent om weer stappen te zetten op jouw eigen manier.

Lichaamsgerichte psychotherapie – aanbod

Ben je nieuwsgierig geworden? En wil je een individueel traject voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Naast de individuele sessies geef regelmatig workshops voor persoonlijke ontwikkeling. Deze workshops zijn gebaseerd op de lichaamsgerichte psychotherapie. Kijk hiervoor bij mijn agenda.

Wil je een beeld vormen over lichaamsgerichte psychotherapie? Bekijk deze video: